Ortec Finance: kentering op de woningmarkt zet door

14 september 2022

Ortec Finance: kentering op de woningmarkt zet door

De kentering op de Nederlandse woningmarkt zet door. Dit blijkt uit de maandelijkse woningmarktanalyse van Ortec Finance. Voor de tweede maand op rij daalde de huizenprijzen in bijna de helft van de gemeenten. De gemiddelde prijsstijging op jaarbasis ligt in juli op circa 2 procent lager dan de maand ervoor. Ook de mate waarin wordt overboden is afgenomen.

De huizenprijsstijging in juli is verder gedaald in 127 gemeenten. Dat is iets minder dan een maand eerder, want in juni daalden de huizenprijzen nog in 151 gemeenten. Al is dat nog aanzienlijk meer dan in mei (61 gemeenten) en april (22 gemeenten). Op provinciaal niveau zien onder andere Overijssel en Flevoland een flinke daling in de huizenprijzen.

Prijsstijging op jaarbasis gedaald naar 13,6 procent
De gemiddelde prijsstijging in de periode juli 2021 tot juli 2022 ligt op circa 13,6 procent. Terwijl dit in de periode juni 2021 tot juni 2022 nog 2 procent hoger was, namelijk 15,6 procent. Voor de periode mei 2021 tot mei 2022 is een gemiddelde prijsstijging gemeten van circa 17,5 procent. Dat is bijna 4 procent meer dan de periode tussen juli 2021 tot juli 2022.

Overbiedingen terug op niveau jaar geleden
In navolging van de prijsontwikkeling lopen de overbiedingen eveneens terug na een langdurige periode van stijgingen. Deze ontwikkeling is al een aantal maanden gaande en speelt bij alle woningtypen: appartementen, vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen. Nog steeds wordt er overboden, maar de daling heeft ook hier ingezet. Zoals je hier kunt zien is bij veel woningtypen het niveau van de overbiedingen gelijk aan dat van een jaar geleden, of zelfs lager.

Bron: Ortec Finance


Terug naar overzicht