Binnenstedelijk bouwen legt een bom onder bouwopgave

25 januari 2020

Binnenstedelijk bouwen legt een bom onder bouwopgave

Het beleid om vooral binnenstedelijk te bouwen zorgt ervoor dat het tekort aan nieuwbouwwoningen niet wordt teruggedrongen. Niet alleen kan binnenstedelijk nooit aan de bouwopgave worden voldaan, de bouwkosten zijn bij binnenstedelijk bouwen ook vele malen hoger dan bij bouwen buiten de stad. “Er is een schreeuwend tekort aan nieuwbouwwoningen. Wat zegt de overheid? Bouw vooral op een plek waar haast geen ruimte is en waar de grond schrikbarend duur is. Daar moeten we vanaf”, aldus Van der Ploeg. Bovendien ontwikkelen gemeenten los van elkaar bouwplannen en beperken ze zich tot hun eigen gebied. Ook blijkt uit onderzoek dat wonen dicht bij de natuur aantrekkelijk wordt gevonden[1].

Om de Randstad te ontlasten, moet er per provincie worden geïnvesteerd in een aantrekkelijke, goed bereikbare regio. Onder leiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken, geadviseerd door het Rijksvastgoedbedrijf, krijgen provincies de taak om regio’s te selecteren waar mag worden gebouwd. Hierbij moeten ook infrastructurele projecten en de regionale leefomgeving worden meegenomen. Door de Randstad met snelle ov-verbindingen te ontsluiten voor de kernregio’s in de provincie, wordt de woonplaats voor een forens minder relevant. Nieuwbouwlocaties kunnen zo gelijkmatig over het land worden verspreid. Van der Ploeg: “Door in de periferie en in de provincie te bouwen, kan kosteneffectief het tekort aan betaalbare nieuwbouwwoningen worden tegengegaan. Niet als gemeenten allemaal zelf het wiel uitvinden, maar een landelijk gecoördineerde aanpak biedt uitkomst.” 

1. Michiel Daams e.a.: Het effect van aantrekkelijke natuur op woningprijzen. Real Estate Research Quarterly. December 2016 jaargang 15 nummer 4. Real Estate Research Quarterly is een onafhankelijke uitgave van de Vereniging van Onroerend Goed Onderzoekers, Nederland (VOGON) in samenwerking met Amsterdam School of Real Estate en PropertyNL.


Terug naar overzicht